Gezelschapsspellen kopen

Hoe de beste gezelschapsspellen vinden?

Er is zoveel keuze aan gezelschapsspellen dat je soms door het bos de bomen niet meer ziet. Vaak hoor je mensen zeggen dat een bepaald spel bijvoorbeeld "geen goed bordspel” is. Dat kan natuurlijk waar zijn, maar naar mijn bescheiden mening is dit vaak onzin. Elk gezelschapsspel heeft zijn doelgroep en speel je spellen voor een verkeerde doelgroep, dan zal je oordeel over het spel logischerwijze ook niet gunstig zijn.

De vraag is dus niet: Wat is een leuk gezelschapsspel? Maar eerder: Hoe kan ik een gezelschapsspel kopen dat voldoet aan mijn persoonlijke behoeftes en eisen?

Laat je niet misleiden door grote verpakkingen in de winkel die er leuk uitzien, maar kies een betrouwbare website met een goede zoekfuntie. De spelinhoud is immers belangrijker dan de grootte en het uitzicht van de doos van het spel.

Hieronder vind je enkele vragen die je jezelf zou moeten stellen voor je op koopjacht gaat.

Competitief of Coöperatief?

Zoek je een competitief gezelschapsspel waarbij je de andere spelers te slim af wil zijn, of verkies je een coöperatief bordspel, waarbij de spelers samen de strijd aan gaan tegen een gezamelijke vijand? 

Aantal spelers?

Het aantal spelers kan van belang zijn bij de keuze van een gezelschapsspel. Wanneer je met twee spelers wil spelen, koop dan ook een spel speciaal voor twee spelers. Gezelschapsspellen voor meerdere spelers verliezen vaak hun natuurlijke spanning wanneer je deze met twee spelers speelt.

Let wel, wanneer je een gezelschapsspel wil kopen voor acht personen, hou er dan ook rekening mee dat je zitplaatsen voorziet waarbij iedereen bij de tafel kan en oogcontact kan maken indien gewenst. Een spel Jungle Speed lijkt me niet erg leuk wanneer je steeds naast de totem grijpt omdat je aan het uiteinde van de tafel zit. En een spel Weerwolven boeit niet als de weerwolven bijvoorbeeld niet stiekem met wat mimiek en gebaren over hun prooi kunnen overleggen.

Leeftijd?

De leeftijdsindicatie van gezelschapsspellen vind ik eerder van ondergeschikt belang. Zo kan een spel van 6+ bijvoorbeeld ook uitdagend en leuk zijn voor volwassenen. Laatst speelde ik Kakkerlakkensalade, een kaartspel met leeftijdsindicatie 6+, en het was gieren van de pret.

In sommige gevallen kan de leeftijdsindicatie van een spel echter wel belangrijk zijn bij het kiezen welke gezelschapsspellen te kopen. Bijvoorbeeld wanneer je echt expertspellen wenst waarbij de geluksfactor volledig uitgeschakeld is. In dat geval koop je een 12+ bordspel.

De leeftijdsindicatie van een gezelschapsspel is wel een goeie indicatie om te kijken of een kind al klaar is voor het spelmechanisme. Een kinderspel zal niet leuk zijn voor een kind dat er de sociale, motorische of de cognitieve vaardigheden er nog niet voor heeft. Koop dus een bordspel aangepast aan de leeftijd van uw kind, tenzij de spelervaring van het kind anders toelaat.

Uitgever?

Sommigen spelers zweren bij uitgevers, hoewel dit volgens mij niet zo verstandig is. Uitgevers brengen namelijk spellen van verschillende auteurs op de markt en ze focussen zich zelden maar op één enkele doelgroep. Vaak terugkomende spelersgroepen bij uitgevers zijn: kinderspellen, familiespellen en expertspellen.

Toch kan een uitgever soms wél een goede richtlijn zijn wanneer je een bordspel wil kopen. Hier volgen enkele voorbeelden. Zoek je educatieve spellen voor kleuters, dan kan je perfect je gading vinden bij Selecta Spellen. Wil je een uitdagend denkspel dat je alleen kan spelen, dan zijn de denkpuzzels van SmartGames of Thinkfun de oplossing. Verkies je een vlot speelbaar bordspel met eenvoudige spelregels, dan zal het merk Queen Games je vast en zeker wel kunnen bekoren. Een kort en vlot kinderspel kopen? Kijk dan zeker eens bij Drei Magier Spiele. Strategische gezelschapsspellen kopen? Dan zijn de expertspellen van Phalanx Games aan te raden.

Prijs?

Wanneer je een gezelschapsspel wil kopen, is de prijs natuurlijk ook belangrijk. Iedereen wil immers goedkope bordspellen kopen. Kijk hiervoor regelmatig eens bij de koopjes van Spelmagazijn. Een andere tip is om in te schrijven op de nieuwsbrief, want hier zullen de koopjes ook regelmatig onder de aandacht gebracht worden.

Speelduur?

De speelduur van een gezelschapsspel zegt vaak ook al iets over het spel zelf en over de spelers ervan. Een kort spel is meestal luchtiger, een lang spel complexer. Koop de bordspellen Axis & Allies of Sid Meier’s Civilization niet wanneer je niet bereid bent om uren rond de tafel te zitten. Dan koop je bijvoorbeeld beter het bordspel Ticket to Ride of De Kolonisten van Catan.

Conclusie

Tot zover de theorie over hoe de beste gezelschapsspellen kopen. Ik hoop dat bovenstaande uitleg duidelijk maakt dat de term beste gezelschapsspellen erg subjectief is en dat je jezelf dus beter eerst afvraagt welke kenmerken je zelf belangrijk vindt aan een gezelschapsspel. Wanneer je dat voor jezelf al hebt uitgemaakt, probeer dan zeker de zoekfunctie op www.spelmagazijn.be eens uit. Door de zoekfunctie te gebruiken, krijg je spelsuggesties naar gelang de kenmerken die je zelf wenst. Dit zou je al aardig op weg moeten helpen. Veel succes!


Lees meer over ons best verkochte gezelschapsspel Azul.