Verschil tussen het spel Azul en Azul Sintra (*)

       Dit is de doos van het bordspel Azul                  Detail spelmateriaal Azul spel           Dit is de doos van het spel Azul Sintra Detail spelmateriaal Azul Sintra

                     het gezelschapsspel Azul                                                                    het gezelschapsspel Azul - Ramen van Sintra

Het populaire bordspel Azul heeft sinds kort een opvolger: "Azul - De Ramen van Sintra", of kortweg "Azul Sintra". Koop ik Azul of Azul Sintra? Een vraag die op vele lippen ligt. Of nog : “Ik heb het gezelschapsspel Azul al in mijn kast staan, moet ik dan nog overstag gaan voor de opvolger?” Met onderstaande uiteenzetting willen we jou helpen om een antwoord te vinden op deze vragen.

Voor wie nog geen van beide spellen van dichtbij kent, geef ik graag een zicht op het spelmechanisme dat ze omvatten en hun positieve punten. Nadien formuleer ik een besluit waarna je zelf kan gaan beslissen wat voor jou van toepassing is.

Azul prijswinnaar

Azul is één van de meeste gewaardeerde en prijswinnende spellen van het afgelopen jaar. Vorig jaar kaapte het zo wat elke spellenprijs weg die er bestaat, enkele voorbeelden hiervan zijn Spiel des Jahres, Origins Awards Best Family Game, Mensa Select, Deutsche Spiele Preis, Meeples’ choice, een resem aan Golden geek nominaties en onze eigenste Vlaamse spellenprijs de Gouden Ludo. Prijzen geven vaak een indicatie, maar zeggen vaak ook niet alles, vandaar toch even wat verduidelijking.

Hoe werkt het spel Azul?

Azul is een puzzelspel waarbij spelers stenen in diverse kleuren uit marktplaatsen of een algemene voorraad gaan nemen. Ze moeten om beurten alle stenen van één kleur uit een marktplaats kiezen en de andere stenen in de algemene voorraad leggen. Nadien plaatsen ze de gekozen stenen in een wachtrij tot het moment dat ze voldoende stenen van éénzelfde kleur hebben gespaard om deze definitief in hun mozaïek te plaatsen.

zak met tegels marktaanbod bij Azul Spelersbord (Azul)


In het spel Azul scoor je punten bij het plaatsen van stenen. De punten lopen op naar gelang het aantal aangrenzende stenen in dezelfde rij en kolom. Negatieve punten zijn je deel als je te veel stenen van een kleur verzamelt of wanneer je als eerste stenen neemt uit de algemene voorraad ipv de marktplaatsen. Doordat de mozaïek stilaan gevormd wordt, worden de mogelijkheden schaarser en moet je jouw zetten beter plannen en anticiperen. Zo gauw een speler een volledige rij van z’n mozaïek heeft gevuld, eindigt het spel en scoor je nog extra punten als je kolommen volledig hebt weten te vullen of alle tegels van bepaalde kleuren hebt gespaard. De speler met de meeste punten wint uiteraard het spel.

Hoe werkt het spel Azul - De Ramen van Sintra?

Azul – De ramen van Sintra vertoont enkele kenmerken van z’n voorganger, maar is in grote mate toch een totaal ander spel. Niet enkel de kleuren en kwaliteit van de steentjes zijn anders, maar ook het puzzelgedeelte van het spel is anders ingevuld en een stukje uitdagender geworden.

De eerste fase die je doorloopt in een ronde is volledig gekopieerd van Azul, namelijk het nemen van tegels uit de marktplaatsen of de algemene voorraad. Maar als we de tegels daarna in het glasraam gaan plaatsen, wordt er toch een gans andere puzzel gemaakt. Bij het spel Azul Sintra moeten alle tegels op éénzelfde kolom worden geplaatst. Bovendien moet deze kolom zich bevinden onder of rechts van jouw glazenmaker.

spelmateriaal Azul Sintra Glazenmaker Puntentelling Azul Sintra kolommen


De glazenmaker in het spel Azul Sintra zorgt voor de extra tactische overwegingen in het spel. Deze figuur wordt telkens verplaatst naar de kolom waaraan je tegels toevoegt, dus des te meer je naar rechts gaat aanbouwen, des te minder opties je openhoudt voor de volgende ronde(n).

Tegels die je niet kan onderbrengen, worden als gebroken beschouwd en zullen je wederom minpunten gaan opleveren. Zo gauw je een kolom weet te vullen, scoor je punten als de kleuren overeenkomen met de bonuskleur van de lopende ronde, wordt de kolom omgedraaid (of bij een tweede keer uit het spel verwijderd) en krijg je punten voor afgewerkte kolommen die zich rechts van de afgewerkte kolom bevinden.

Als alternatief kan je in je beurt er ook voor opteren om je glazenmaker terug op de linkse kolom te plaatsen en hiermee eindigt je beurt. Aan het einde van het spel scoor je nog voor kolommen met minstens 3 stenen en verlies je punten voor je gebroken stenen.

Azul versus Azul Sintra

Je merkt waarschijnlijk al aan de beschrijving dat het spel Azul - De ramen van Sintra iets complexer en abstracter in elkaar zit en dat je effectief ook rekening moet gaan houden met waar je glazenmaker zich bevindt en hoe je zoveel mogelijk bonuspunten kan gaan verzamelen tijdens het spel door de juiste kleur van stenen te kiezen en de kolommen zo goed en zo kwaad mogelijk van links naar rechts moet proberen te (ver)vullen. Dit alles zorgt toch voor een compleet andere spelervaring dan die je gewend bent van Azul en maakt het een stuk stugger en uitdagender.

Qua materiaal zijn beide versies aan elkaar gewaagd. De steentjes zijn ietwat anders, maar beiden fraai te noemen. Azul biedt een variant met de achterkant van het speelbordje, maar de ramen van Sintra gaan dan weer meer variëteit bieden door de verscheidenheid aan kolommen en hun onderlinge volgorde, alsook de kleur van stenen die bonuspunten oplevert.

Welk Azul spel koop ik het best?

  • Als je een occasioneel speler bent, opteer dan zeker voor Azul. Dit spel oogt niet alleen mooi, het speelt ook erg vlot en je kan iedereen om de speeltafel verwachten.

  • Als je geoefend speler bent en je zoekt naar dat tikje extra uitdaging, dan kan je beter voor Azul Sintra opteren. Sintra vergt nog meer tactisch inzicht en er zijn redelijk wat spelregels uit te leggen voor je kan beginnen te spelen. Dit maakt het spel minder geschikt voor occasionele spelers. 

  • Als je een spellenliefhebber bent, kan ik je eigenlijk enkel aanraden om beide spellen in je collectie op te nemen. Azul en Azul Sintra zijn allebei van een zéér hoge kwaliteit en bovendien verscheiden genoeg om naast elkaar een bestaan uit te bouwen. Beide spellen zorgen voor een heel andere spelervaring.

    Azul kopen Azul Sintra kopen


    Azul is een spel van het merk Next Move Games. Als je ook andere spellen van dit merk wil bekijken, klik dan hier:
    alle spellen van Next Move Games.


(*) Azul Sintra = Azul - De Ramen van Sintra = Azul Stained Glass