Legacy spellen

Legacy spellen

Wat is een legacy spel?

Een legacy spel is een steeds veranderend spel. Het spelbord en de spelregels wijzigen lichtjes na iedere spelsessie. Legacy betekent 'nalatenschap'. Bij een legacy spel hebben voorgaande spelsessies een invloed op de partijtjes die erna gespeeld worden.

Hoe gaat dit in zijn werk? Of wat betekent dit concreet?

Spellen met een verhaal

Alvorens een legacy spel aanvangt, is er een kort inleidend verhaal. Het vervolg van het verhaal wordt bepaald door wat er op het spelbord gebeurt tijdens het spel. De beslissingen van de spelers tijdens het spel zijn bepalend voor het verdere verloop.

Ik verduidelijk dit graag aan de hand van het spel De Avonturen van Robin Hood van het merk 999 games:

Bij het legacy spel Robin Hood kunnen de vogelvrij verklaarde mannen edellieden beroven. Als de aanval lukt, krijgen ze een beloning. Daarna draaien ze het uitneembare stukje spelbord met de betreffende edelman om zodat hij verdwijnt.

Een ander voorbeeld om de invloed van persoonlijke keuze te illustreren, is de ontmoeting met een hooiwagen. Wanneer een speler de tegel van de hooiwagen verkent, blader je in het boek naar het nummer van de hooiwagen. Je leest hier twee mogelijkheden. Je kan de hooiwagen laten staan en je erin verstoppen zodat je figuur veilig is. Of je kan de hooiwagen verder duwen naar een andere plaats. In dit laatste geval mag je naast de kasteelmuur een stukje van het spelbord omdraaien waar dan plots een hooiwagen tevoorschijn komt. Op onderstaande afbeelding wordt de hooiwagen door Will Scarlet gebruikt als vluchtweg uit het kasteel.

Will Scarlet springt van de kasteelmuur op de hooiwagen

Bij legacy spellen neem je dus dingen mee uit de voorgaande spellen zoals vaardigheden/kennis die verworven is, blokjes/wapen die toegeëigend zijn, gebieden die verkend/veroverd zijn. Bij een volgende speelsessie loopt het verhaal mooi verder waar je de laatste keer geëindigd was. Het verhaal is de rode draad tussen de verschillende spelsessies.

Eenvoudige spelstart, weinig spelregels

Doorgaans bevatten legacy spellen weinig spelregels om het spel te starten. De spelers verkennen het spel en de strategische mogelijkheden al spelend.

Na enkele spelsessies worden de spelregels lichtjes uitgebreid. Karakters krijgen bijvoorbeeld nieuwe vaardigheden. Of er komen nieuwe voorwerpen of plaatsen in het spel die een specifieke aanpak vereisen.

Bij het legacy spel My City moeten de spelers na een aantal speelsessies 2 stickers van een goudmijn op hun persoonlijke spelbord plakken. Vanaf dat moment komt er een nieuwe mogelijkheid in het spel om punten te scoren. De voorgaande spelregels blijven van kracht, maar de speler als eerste de twee mijnen met elkaar verbindt, verdient goudklompen. Na vele uren spelplezier raakt de goudmijn uitgeput (je overplakt ze terug) en komt er op een andere plaats een houtzagerij. Zo zullen de spelers telkens weer nieuwe ervaringen opdoen. Door de nieuwe spelopties, zullen ze hun strategie moeten aanpassen.

Afwisselend, altijd nieuwe dingen te ontdekken

Het spelbord van een legacy spel ondergaat continu wijzigingen. Er kan ook nieuw spelmateriaal in het spel komen.

Bij het legacy spel Sock Monsters zitten er bijvoorbeeld 4 geheime kamers in de speldoos. Na een aantal potjes mag je een kamer openen en ontdek je welke verrassingen er zich schuilhouden (nieuw spelmateriaal).

Kamers in de speldoos van Sock Monsters

Je doet dus iedere keer weer ontdekkingen. En je komt telkens weer verrassingen tegen. Dit maakt dat legacy spellen erg afwisselend en leuk zijn. Je wil gewoon verder spelen om te zien wat het vervolg is.

Kortom, legacy spellen zijn origineel en snel geleerd. Door het steeds veranderende spelbord, dringt de vraag zich natuurlijk op of Legacy spellen ook herspeelbaar zijn.

Zijn legacy spellen herspeelbaar?

Sommige legacy spellen zijn herspeelbaar, andere niet.

Soms kan je dezelfde scenario's opnieuw spelen

Bij sommige legacy spellen kan je dezelfde scenario’s herspelen, maar met een andere aanpak. Bij Robin Hood van 999 games heb je bijvoorbeeld 2 verschillende versies van elk avontuur. De eerste keer dat je het avontuur speelt, lees je de tekst bij I, de tweede keer gebruik je de tekst van II.

Soms bouw je het definitieve spel stapsgewijs op

Andere legacy spellen bouwen het spelbord en de spelregels op tot je bij het definitieve spel komt. Het spel dat je krijgt na alle scenario's doorlopen te hebben, kan je oneindig blijven herspelen.

Soms heb je een reset nodig om te herspelen

Nog andere legacy spellen kunnen enkel gereset worden aan de hand van een sticker set (apart bij te kopen). Denk hierbij bijvoorbeeld aan het spel Gloomhaven: Jaws of the Lion.

Herspeelbaar of niet, ieder legacy spel is uniek, biedt afwisselende uitdagingen en is goed voor veel uren spelplezier!

Voorbeelden van Legacy spellen

Raakte je geboeid door het spelsysteem en de verrassingen die Legacy spellen te bieden hebben? Dan wil je vast graag een legacy spel spelen!

Naast de voorbeelden die in bovenstaande tekst werden aangehaald, kan je het legacy spelsysteem ook vinden bij onderstaande speltitels:

- Risk Legacy,
- Pandemic Legacy,
- The King's Dilemma,
- Trek 12 (Himalaya of Amazone),
- Gloomhaven,
- Betrayal Legacy,
- Clank! Legacy: Acquisitions Incorporated.

Review over Legacy spellen door Marjolijn (02/2022).