Zo haal je tieners weg bij het scherm

Zo haal je tieners weg bij het scherm

Passief gedrag omzetten naar actief gedrag

De huidige generatie tieners is groot gebracht met schermen. Onbegeleid gaan ze van de tv, naar hun gsm, naar de games op hun computer. Het is als ouder soms lijdzaam toekijken hoe je tiener zich van het ene naar het andere scherm verplaatst.

Uiteraard zie je jouw kind(eren) liever actief bezig. En dat liefst zonder dat het handen vol geld kost. Mijn man en ik verleiden onze tienerkids met leuke gezelschapsspellen en gezellige spelavonden.

Een spel met een knipoog

Hieronder deel ik met jullie welke spellen de kinderen echt leuk vinden. Want met klassieke spellen uit onze kindertijd (zoals Mens-erger-je-niet, Monopoly en Levensweg) kunnen we ze echt niet bekoren. Het zijn kinderen uit de 21ste eeuw... ze willen dus hippe dingen!

Welke spellen vinden tieners leuk?

Enkele speltips die bij ons heel goed werken zijn Exploding Kittens, Zinga, Ligretto, Codenames en Wink. Als de kinderen in een goede bui zijn en het spel mag wat langer duren, dan kiezen ze steevast voor Ticket to Ride Europa of Catan.

Gezelschapsspel voor tieners

Waar onze tieners echt helemaal fan van zijn, is het spel 20 Second Showdown van 999 games. Dit partyspel kan onszelf als ouders echter niet zo bekoren. Het komt thuis weinig op tafel, maar het leent zich wel erg voor in de jeugdvereniging, voor op kamp en voor op school.

Zo wordt het nog leuker...

Speel mee! Dat maakt de spelmomenten véél lolliger voor je tiener(s). Als ze zien dat je zelf ook plezier aan de spelactiviteit beleeft, zal hun ingesteldheid automatisch positief zijn.

Wij organiseren zelf regelmatig een spelavond met familie en vrienden. De kinderen genieten helemaal van deze activiteit. Op dat moment denken ze niet meer aan al de schermen in huis. We ervaren de spelmomenten echt als quality time.

Ligretto kaartspel Kaartspel voor pubers

 

Mocht je het niet zien zitten om zelf mee te spelen, geef je kind dan de vrijheid om zelf een spelavond te organiseren voor zijn/haar vrienden. Veel heb je er echt niet voor nodig: enkele spelletjes, frisdrank en wat chips natuurlijk. ;-)