Schildpaddenrace - review

Schildpaddenrace - review

Wie denkt dat schildpadden altijd tijd genoeg hebben en niet vooruit zijn te branden, die heeft nog nimmer een schildpad die honger heeft gezien. Als je de titel van het spel ziet, zal het je gelijk duidelijk zijn, dat de schildpadden in dit doosje al een tijd niet gegeten hebben.
Ze hebben dus honger, en het enige wat ze willen is door jou zo snel als mogelijk begeleid worden naar het veld met sla zodat ze hun enorme honger kunnen stillen. De spelers willen natuurlijk dat hun schildpad als eerste bij het veld sla arriveert, zodat hij de lekkerste en meest verse sla tot zijn beschikking heeft.

Elke speler krijgt een tegel, waarop staat welke schildpad de zijne is. Natuurlijk hou je die geheim en ga je proberen om onopgemerkt met jouw schildpad als eerste aan te komen bij de sla. Vervolgens krijgt iedere speler vijf kaarten op hand. Tijdens zijn beurt, speelt de speler die aan de beurt is, één kaart en voert de actie uit die op de kaart staat. Vervolgens vult hij zijn hand weer aan tot vijf kaarten. Zo simpel is dit spel.
Op de kaarten vind je drie verschillende symbolen:
• ++ = de schildpad van de kleur op de kaart gaat twee vakjes vooruit
• + = de schildpad van de kleur op de kaart gaat één vakje vooruit
• - = de schildpad van de kleur van de kaart gaat één vakje achteruit
Daarnaast heb je ook kaarten met één of twee pijlen: de laatste schildpad in de race gaat dan respectievelijk één of twee vakjes vooruit. Er zitten ook regenboogschildpadden tussen. Als je een regenboogschildpad speelt, mag je kiezen welke kleur je vooruit plaatst. Als er schildpadden op een veld belanden, waarop al een schildpad staat, dan gaat de schildpad op de rug van de al aanwezige schildpad zitten. Mocht de onderste schildpad in een volgende beurt van een speler verplaatst dienen te worden, dan liften alle schildpadden die boven op zijn rug zitten mee! Als een schildpad het veld met sla betreedt, dan eindigt het spel. De spelers laten zien welke kleur schildpad van hen is. De speler die het dichtste bij het veld met sla is gekomen wint. Mochten meerdere spelers even ver zijn geraakt, dan wint de onderste schildpad. Die was immers het snelste op het veld.

Laat je niet misleiden door de leeftijd die op de doos staat vermeld. Hoewel dit spel uitermate geschikt is voor onze jongste leden, zal het voor volwassenen veranderen in een luchtig, doch tactisch tussendoortje waar menigmaal gelachen zal worden.

 

Review door MB/PS (uit het clubblad 'Het Geel Pionneke', jaargang 13 - nummer 191)

 

Schildpaddenrace is te koop bij Lotana's Spelmagazijn. Klik hier om te bestellen.