Het spel Dixit

Wat voor spel is Dixit?

Dixit is één van de beste en meest bekroonde gezelschapsspellen van de laatste jaren. Het werd in 2008 uitgegeven door Libellud.
Jean-Louis Roubira is de auteur van het spel Dixit.

Het Dixit spel is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en duurt ongeveer een half uurtje. Je kan het spelen met 3 tot 6 personen. Dixit is een familiespel, maar tevens ook een fijn spel voor volwassenen onder elkaar. Veelspelers vinden Dixit vaak een leuk tussendoortje of een goede afsluiter voor een gezellige spelavond.

Dixit is een spel met weinig spelregels, waardoor het makkelijk te leren is. De instapdrempel van een Dixit spel is dus erg laag, waardoor ook occasionele spelers snel vertrouwd raken met het spelsysteem.

Verloop van een Dixit spel.

De spelers hebben altijd zes handkaarten vast. Op de kaarten staan mysterieuze tekeningen vol details die voor interpretatie vatbaar zijn. De speler die aan beurt is bepaalt over welk van zijn handkaarten hij iets wil zeggen. Hij legt deze kaart gedekt opzij en geeft er een hint over. Dit kan hij doen door een woord te gebruiken, een citaat of verwijzing te maken, een liedje te zingen, zelfs een geluid of gebaar, alles is toegestaan. De andere spelers kijken nu in hun eigen handkaarten en kiezen een kaart die volgens hen ook aan de omschrijving van de actieve speler voldoet. Die kaarten geven ze gedekt aan de actieve speler, welke alle gekozen kaarten (+ zijn eigen kaart) onder elkaar schudt en dan open naast elkaar op tafel legt. Nu proberen de andere spelers de juiste kaart eruit te halen. Ze kiezen in het geheim door gedekt een nummertje voor zich te leggen dat overeenkomt met de plaats van de kaart. Als iedereen gekozen heeft, worden de nummers omgedraaid en wordt gekeken wie het juist had.

Puntentelling bij Dixit:

Voor de actieve speler
Wanneer niemand de juiste kaarte gekozen heeft, scoort de actieve speler niet. In dit geval was zijn tip te vaag.

Wanneer minstens één speler de juiste kaart gekozen heeft, verdient de actieve speler drie punten. Een uitzondering is er wanneer iedereen de juiste kaart heeft aangewezen. In dit geval was de tip van de actieve speler te duidelijk en scoort hij niet.

Voor de andere Dixit spelers
Als ze de juiste kaart weten te vinden, verdienen ze drie punten.
Wanneer de actieve speler een slechte tip gegeven heeft waardoor niemand de juiste kaart heeft kunnen vinden, krijgen ze er twee punten bij.
Telkens wanneer iemand een kaart van een andere speler heeft gekozen, krijgt de eigenaar van de kaart er een punt voor. Er worden zoveel punten gescoord als er mensen zijn die voor de kaart gekozen hebben.

Naamkeuze van het spel Dixit.

Hoe het spel Dixit aan zijn naam komt? Dixit is een afgeleide vorm van het latijnse werkwoord dicere, wat zeggen betekent. De betekenis van dixit is hij/zij heeft gezegd.
Aangezien Dixit een erg leuk spel is waarbij er met taal gespeeld wordt, is de titel heel toepasselijk.

De educatieve waarde van een Dixit spel.

Dixit is niet alleen een origineel en leuk gezelschapsspel, het heeft bovendien ook educatieve meerwaarde waardoor het perfect gebruikt kan worden bijvoorbeeld in de les Nederlands.

Dixit is een communicatiespel dat de sociale vaardigheden traint. De spelers moeten goed afwegen welke informatie ze zullen geven. Spelen ze zeker en geven ze glasheldere hints dan lopen ze het risico dat de anderen allemaal de juiste kaart aanwijzen waardoor ze zelf niet meer scoren. Zeggen ze dan weer iets vaags, dan kan het zijn dat niemand de juiste kaart vindt.

Bovendien is Dixit een goede oefening om je te leren verplaatsen in de iemand anders gedachten en gevoelens.

Waarom het Dixit spel zo leuk is:

- Het spel Dixit leidt tot grappige discussies en gezellig praten!

- De Dixit kaarten zijn staan vol details die stuk voor stuk voor eigen interpretatie vatbaar zijn.

- Over één kaart kunnen oneindig veel verschillende dingen gezegd worden, waardoor het spel herspeelbaar blijft.

- Zowel kinderen als volwassenen kunnen hetzelfde spel spelen. Je hoeft gewoon je manier van tips geven wat aan te passen en je
speelt direct Dixit op een ander niveau.

- Het spel kan gemakkelijk uitgebreid worden door wat extra kaarten aan te schaffen.

Dixit uitbreidingen:

Dixit QuestDixit JourneyDixit OriginsDixit DaydreamsDixit MemoriesDixit RevelationsDixit Harmonies en Dixit 10th Anniversary zijn uitbreidingssets voor het gezelschapsspel Dixit. Deze uitbreidingen bestaan elk uit 84 nieuwe kaarten om te combineren met het gewone Dixit spel of met Dixit Odyssey. De uitbreiding Dixit 10th Anniversary werd exact 10 jaar uitgegeven na het verschijnen van het basisspel. Alle tekenaars van de voorgaande Dixit uitbreidingen hebben aan deze set meegewerkt.

Dixit Odyssey is een geen uitbreiding, maar een zelfstandige variant op het Dixit spel. Veel verandert er niet, maar het voordeel van Dixit Odyssey is dat je het spel met 12 personen kan spelen i.p.v. met 6 zoals bij de gewone Dixit.