Verschillende Century spellen

Wat is het verschil tussen het spel "Century: De Specerijenroute" en het spel "Century: Oosterse Rijkdom"?

Century: De Specerijenroute

Spel Spice Road Century gezelschapsspel Specerijenroute

Century: De Specerijenroute (= Century: Spice Road) is een kaartspel. Het is een deckbuilding game waarin je zelf de kaarten in jouw hand gaat bepalen door te kopen wat je nodig acht. Door middel van een goede opeenvolging van kaarten uit te spelen, probeer je zo snel mogelijk de goederen te verzamelen die op de puntenkaarten staan.

Iedere speler start met twee handkaarten en gele blokjes.

Tijdens het spel Century: De Specerijenroute ga je dus continu specerijen ruilen. Er zijn vier acties mogelijk:
1) Een kaart uit jouw hand spelen en de actie die er op staat uitvoeren.
2) Een kaart kopen. Neem je de meest linkse kaart, dan betaal je enkel de kostprijs die op de kaart staat. Neem je een kaart die meer naar rechts ligt, dan betaal je niet enkel de kostprijs op de kaart. Op iedere kaart je tegenkomt, moet je nog een blokje leggen.
3) Rusten. Hierdoor kan je al de kaarten die je reeds uitspeelde weer op hand nemen.
4) Een puntenkaart kopen door de juiste specerijen in te leveren. Koop je een kaart waar munten bij liggen, dan mag je er één van nemen. De munten zijn extra punten aan het eind van het spel.

Het spel Century De Specerijenroute eindigt wanneer een speler 5 of 6 (afhankelijk van het aantal spelers) kaarten gekocht heeft. 

De puntentelling is de som van de puntenkaarten + de munten (goud=3, zilver=1). Ieder blokje, uitgezonderd de gele, is ook nog goed voor een punt.

Century: Oosterse Rijkdom

Spel Century Eastern Wonders Century gezelschapsspel Oosterse Rijkdommen

     

Century: Oosterse Rijkdom (= Century: Eastern Wonders) is een bordspel met een variabel bord in het midden van de tafel. De spelers hebben elk een eigen spelbordje voor zich waar hun spelmateriaal op staat. In tegenstelling tot bij het spel Century Spice Road, bezitten de spelers geen handkaarten. Ze bepalen hun acties door hun schip te bewegen op eiland- en haventegels. Op iedere eilandtegel staat een handelsactie die ze kunnen uitvoeren. Ook in dit spel ga je continu specerijen ruilen.

Iedere speler start met een andere combinatie van blokjes. De speler die laatst moet spelen, mag eerst een setje uitkiezen etc. De speler die het spel begint, neemt dus als laatste de blokjes die er overblijven.

De mogelijke acties in het spel Century Oosterse Rijkdom:
1) Een speler die met zijn schip op een eilandtegel eindigt, mag een handelspost (huis) plaatsen en kan de handelsactie uitvoeren.
2) Eindigt de speler op een haventegel, dan mag hij goederen inleveren in ruil voor overwinningspunten. 
3) Een derde mogelijke actie is rusten. De speler neemt twee gele blokjes en doet verder niets meer in deze beurt.

Bij het spel Century Oosterse Rijkdom zijn er meerdere manieren om aan punten te komen. De spelers kunnen goederen verzamelen om puntenkaarten te kopen in de haven. Maar ze kunnen ook punten verdienen door handelsposten te plaatsen. Sommige vakken van het persoonlijk spelersbordje leveren punten op wanneer ze leeg zijn (d.w.z. wanneer de handelspost geplaatst is). Bovendien mag de speler telkens hij een kolom van handelsposten leeg heeft, een fiche nemen. Hij kan kiezen uit puntenfiches of voordeelfiches. De mogelijke voordelen zijn: een rood blokje nemen, een vak verder bewegen (zonder kosten), extra opslagruimte bijplaatsen.

Een leuk element uit Century De Specerijenroute dat terugkomt bij het spel Century Oosterse Rijkdom is het leggen van blokjes als je niet tevreden bent met het standaard aanbod. Bij Century De Specerijenroute is dat wanneer je een andere kaart wil kopen dan de meest linkse, bij Century Oosterse Rijkdom is dat wanneer je verder wil varen dan 1 vak. Op ieder eiland dat je voorbij vaart, moet je een specerij achterlaten. Deze eilanden worden (door de specerij) een pak interessanter voor de andere spelers.

Maar er is nog meer interactie tussen de spelers bij Century Oosterse Rijkdom. Wanneer een speler een handelspost wil plaatsen op een eiland waar reeds een handelspost van een andere kleur aanwezig is, dan moet hij extra betalen aan de bank. Ook net op dat vak willen gaan staan waar al een ander schip aanwezig is, is prijzig. Je moet dan een specerij afgeven aan de speler die er al staat.

De puntentelling bij Century Oosterse Rijkdom doe je door de som te maken van de verzamelde puntenfiches + de punten van de lege plaatsen op het spelersbord. Ieder blokje, uitgezonderd de gele, is ook nog goed voor een punt. Er zijn geen gouden of zilveren munten in dit spel.

De spellen "Century: De Specerijenroute" en "Century: Oosterse Rijkdom" kunnen ook gecombineerd met elkaar gespeeld worden.