Smart Games (2014)

Smart Games bij Spelmagazijn

In 2014 heeft Smart vier nieuwe titels op de markt gebracht:
City Maze, Quadrillion, Brain Cheeser en IQ-Steps.

Smart, de uitgever van deze leuke Smart Games, is een firma uit het Antwerpse. Voor het ontwerpen van de smart games werken ze samen met de belgische spelbedenker Raf Peeters. We mogen dus terecht heel fier zijn op deze producten van eigen bodem!

De informatie hieronder gaat over de vier volgende Smart Games, die in 2014 op de markt gebracht zijn:

City Maze

Voor het spel City Maze heeft Smart een heel actueel thema gekozen: het GPS systeem. Tegenwoordig wordt er zo vaak met een GPS besturingssysteem gereden, dat mensen amper zelf de weg nog weten te vinden. In het spel City Maze moet er door logisch nadenken gezocht worden hoe je de eindbestemming kan bereiken. Je rijdt in de stad. Er is een beginpunt en een eindpunt opgegeven in de rode en de blauwe kleur. Het doel van de Smart Game City Maze is om de puzzelstukken zo te leggen dat het rode beginpunt met het rode eindpunt verbonden is en het blauwe beginpunt met het blauwe eindpunt. Niet zo makkelijk als je weet dat de puzzelstukken rood zijn aan de ene kant en blauw aan de andere kant. Ze kunnen dus voor beide trajecten dienen... De Smart Game City Maze bevat 120 opdrachten in vijf verschillende moeilijkheidsgraden.

City Maze 1 City Maze 2

Brain Cheeser

Het spel Brain Cheeser is een vervolg op een succesvolle reeks van magnetische reispuzzels waaronder de bekendste Noah's Ark, Waterworld en Animal Tangoes. De magnetische Smart games zijn goedkope spellen die handig verpakt zijn. De spellen zijn compact en de spelstukken blijven op het bord plakken waardoor ze overal gespeeld kunnen worden: in de zetel, in de auto, op de trein, naast het zwembad etc. De Smart Game Brain Cheeser is bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar.

Het Smart spel Brain Cheeser bestaat uit muisjes (ronde schijfjes) en stukken kaas (rechthoeken met halve gaten in). In de opdracht staat telkens aangegeven waar de muisjes op het bord geplaatst moeten worden. De rest is voor de speler. Hij probeert de stukken kaas zo te leggen dat de muizen door de kaas kunnen piepen. De eindoplossing moet altijd een kaas zijn met gaten. Er mogen dus geen halve cirkels binnenin te zien zijn. De Smart Game Brain Cheeser bestaat uit 48 opdrachten met een oplopende moeilijkheidsgraad. Er is altijd maar één oplossing mogelijk.

Brain Cheeser 1 Brain Cheeser 2

Quadrillion

Het spel Quadrillion is anders dan de andere Smart Games. Als je goed kijkt, herken je in de puzzelstukken van het spel Quadrillion waarschijnlijk de vormen van de IQ puzzel. Maar Quadrillion heeft uit een spelbord dat van vorm veranderd kan worden. Het spelbord bestaat uit vier magnetische blokken die op verschillende manieren met elkaar verbonden kunnen worden. Een keer je een vorm gekozen hebt, is het de bedoeling om de twaalf gekleurde puzzelstukken erop kwijt te raken. Hier zijn soms zelfs meerdere oplossingen voor mogelijk. Maar als je het echt stapsgewijs moeilijker wil maken, dan kan je de opstellingen van het boekje volgen. Als je de opdrachten van het boekje volgt, is er telkens maar één oplossing mogelijk. De Smart Game Quadrillion is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

Quadrillion 1 Quadrillion 2

IQ-Steps

En om de IQ reeks te vervolledigen ontwierp Raf Peeters de IQ-Steps. Dit zou naar zijn eigen zeggen het laatste spel van de IQ reeks zijn. Terwijl de IQ-Puzzel, de IQ-Fit, de IQ-Splash en de IQ-Twist al geschikt waren voor kinderen vanaf 6 jaar, draagt de IQ-Steps denkpuzzel de label 8+. En dit is niet zomaar, want deze hersenkraker is ook een stuk moeilijker doordat je in verschillende lagen moet denken.

Anders dan bij de voorgaande IQ-spellen van Smart Games, is bij de IQ-Steps de volgorde van het leggen van de blokjes van belang. Iedere opgave geeft een startopstelling weer voor één of meerdere puzzelstukken. De speler tracht alle stukken op het spelbord te krijgen. De moeilijkheidsfactor van de IQ-Steps zit hem in het feit dat de stukken elkaar overlappen waardoor je ongewild vaak een blokkade legt voor een andere blok. Alleen wanneer je de stukken dus één voor één en in de juiste volgorde kan afleggen, past alles mooi in elkaar. Het spel IQ-Steps van Smart games bevat 120 verschillende opdrachten die van makkelijk naar moeilijk gerangschikt zijn.

IQ Steps 1 IQ Steps 2


De Smart Games City Maze, Brain Cheeser, Quadrillion en IQ-Steps bieden dus weer heel wat (ver)nieuw(ing)!

IQ Steps vb brain Cheeser vb brain Cheeser vb2