Pitjesbak - Pietjesbak

Wat is juist: Pitjesbak of Pietjesbak? Velen vragen zich af wat nu het juiste woord is: pitjesbak of pietjesbak. Eigenlijk worden beide benamingen door elkaar gebruikt en zijn ze allebei correct volgens de Nederlandse taal.

Wat is een pitjesbak?

Een pitjesbak is een achthoekige houten bak die binnenin bekleed is met groen vilt. In de pitjesbak wordt een dobbelspel gespeeld. Hier heb je drie dobbelstenen voor nodig.

Het pietjesbak dobbelspel kan gespeeld worden met twee tot acht spelers. Aan het begin van het spel zetten alle spelers een zelfde aantal krijtstreepjes op een zijde van de pietjesbak die hun score voorstelt. Doorheen het spel kunnen de krijtstreepjes weggeveegd worden of bijgezet worden. Wie als eerste als zijn strepen kwijt is, wint het pietjesbak dobbelspel.

De speler die eerst aan beurt is, gooit de drie dobbelstenen. Hij mag stoppen, ofwel nog een tweede of een derde keer dobbelen. De laatst gegooide worp telt. De andere spelers mogen nu op hun beurt met de dobbelstenen gooien. Ze proberen een betere score te behalen, maar mogen maximum evenveel keer dobbelen als de eerste speler. Wie de hoogste score heeft, mag één twee of drie streepjes wegvegen.

Hoe scoor je bij de pitjesbak?

Het aantal ogen van een dobbelsteen bepaalt het puntenaantal.

- één oog = 100 punten

- twee, drie, vier of vijf ogen = 2, 3, 4 of 5 punten

- 6 ogen = 60 punten

Hieronder vind je de mogelijke dobbelsteen combinaties, van hoog naar laag.

- 1, 1, 1 = Drie apen

- 6, 5, 4 = Soixante-neuf

- 6, 6 ,6 of 5, 5, 5 of 4, 4, 4 of 3, 3, 3 of 2, 2, 2 = Zand. Hoe hoger de zand, hoe beter.

- Bij alle andere worpen telt de som van de dobbelstenen. Hoe hoger de som, hoe beter de worp.

- 3, 2, 2 = Zeven. Hiermee behaal je altijd de laagste score.

Wanneer iemand drie apen gooit bij de pietjesbak, wint hij onmiddellijk het volledige pitjesbak spel. Dit telt wel enkel wanneer hij voorheen al minstens één streepje heeft uitgewist. Als dit niet het geval is, dan mag hij niet meer verder spelen. Bij het winnen met een soixante-neuf worp mogen direct drie streepjes weggeveegd worden. In het geval een zand gegooid werd, twee.

Er is nog een bijzondere situatie bij de pitjesbak, stoef genaamd. Dit is wanneer de eerste speler na één worp al stopt met dobbelen. Als hij met deze worp de hoogste score behaald, dan mag hij direct twee krijtstreepjes wegvegen. Verliest hij van iemand anders, dan is hij verplicht om twee streepjes bij te zetten.