Rekenen met geld

Heeft je kind problemen om met geld te rekenen? Niet getreurd! Er zijn leuke speelse manieren om dit onder de knie te krijgen.

Wanneer je jouw kind bewust wil maken dat alles een prijs heeft, kan je het spel Wat doe je met je zakgeld van Ravensburger aanschaffen. In dit spel krijgen de kinderen een som zakgeld die ze zelf mogen beheren. Ze beslissen volledig zelfstandig hoe ze hun geld besteden. Tijdens het spel kunnen ze dingen kopen, sparen en geld verdienen. Hiervoor moeten ze rekenen met geld. Het zijn simpele basisrekenoefeningen. Het spel Wat doe je met je zakgeld is al geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Wat doe je met je zakgeld

Het je een kind tussen 7 en 12 jaar dat je wil uitdagen met extra oefeningen over rekenen met geld en zoek je een leukere manier dan gewoon rekenblaadjes af te drukken? Probeer het dan eens met Maxi Loco.

maxi loco basisdoos 1 maxi loco basisdoos 2

Maxi Loco is een educatief spel dat bestaat uit een basisdoos met 24 genummerde blokjes (van 1 tot 24) en een boekje. Je kan de Maxi Loco basisdoos combineren met een boekje naar keuze.

In elk boekje staan verschillende oefeningen die elk bestaan uit 24 deelopdrachten. Het kind bekijkt deelopdracht één, zoekt het bijpassende antwoord en legt blokje nummer 1 op het antwoord. Daarna doet hij hetzelfde met deelopdracht 2, etc. Als alle 24 opdrachten gedaan zijn, doet hij de doos dicht en draait hij ze om. Met de achterkant van de blokjes wordt nu een patroon gevormd. Als dit overeenkomt met het patroon in het boekje, dan heeft hij alles juist gedaan. De fout beantwoorde opdracten kan hij nog eens terug overdoen.

Er zijn drie verschillende Maxi Loco boekjes over Rekenen met geld: Rekenen met geld (7-8 jaar), Rekenen met geld (8-9 jaar) en Rekenen met geld (9-10 jaar). Met Maxi Loco kan het kind dus zelfstandig oefenen om met geld te rekenen.

Rekenen met geld 1 Rekenen met geld 2 Rekenen met geld 3

Er zijn ook Maxi Loco boekjes met algemene rekenoefeningen beschikbaar: Rekentijd (7-9 jaar), Rekentijd (8-10 jaar) en Rekentijd (9-11 jaar). In deze Maxi Loco boekjes vind je allerlei gevarieerde rekenoefeningen. Rekenen met geld komt in deze boekjes ook aan bod, maar er zijn ook heel wat andere uitdagingen in opgenomen.

Natuurlijk is het, als voorbereiding op het rekenen met geld, ook erg belangrijk dat je eerst de tafels kent. Er zijn twee Maxi Loco boekjes waarvan de inhoud speciaal gericht is op de tafels: het Maxi Loco boekje Tafels 1 tot 10 en het Maxi Loco boekje Tafels 11 tot 25.

Andere rekenspelletjes waarmee kinderen de tafels inoefenen zijn: Malle getallen Vermenigvuldigen en Malle getallen Delen. Dit zijn varianten op het gekende kwartet spel, alleen nu met een educatieve inhoud. De kinderen vragen een kaart aan elkaar, maar krijgen die pas wanneer ze de rekenoefening op de kaart juist hebben opgelost. Deze spellen zijn bedoeld voor kinderen vanaf 7 jaar.

Het Tafels kaartspel laat dan weer toe om de tafels tot 10, keersommen en hun uitkomsten plus deelsommen spelenderwijs in te oefenen. Dit kaartspel is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar.

Malle getallen vermenigvuldigen Malle getallen delen Het Tafels kaartspel

Wie nog meer ideeën wil opdoen, bekijkt best ook de pagina met uitdagende rekenspelletjes.