Rummikub spel

Rummikub voor jonge spelers Rummikub voor zes spelers 

Rumikub, Rummicubb, Rumikup of Rummicup? De juiste benaming van het spel is Rummikub.

Rummikub is een erg populair gezelschapsspel van Goliath Games voor twee, drie of vier spelers. Het eerste Rummikub spel dateert al uit de jaren dertig. Het oorspronkelijke spel werd met kaarten gespeeld. De versies van nu bestaan uit stevige kunststof stenen die de spelers voor elkaar geheim kunnen houden door ze recht te zetten op een plankje.

Rummikub Spelregels

Bij een begin van een Rummikub spel trekken alle spelers 14 stenen. Wanneer iedereen zijn stenen heeft, wordt opnieuw een steen getrokken om de startspeler te bepalen. De persoon met het hoogste cijfer, mag het spel beginnen. De steen die getrokken wordt om de startspeler te bepalen, wordt terug in de zak gestopt. De bedoeling van een Rummikub spel is om als eerste alle stenen kwijt te raken.

Het Rummikub spel bevat 106 stenen met cijfers in vier verschillende kleuren. Van elke kleur zijn er stenen van het cijfer 1 tot en met 13. Daarnaast zijn er nog twee jokers.  In het midden van de tafel komen tijdens het spel reeksen van opeenvolgende cijfers komen te liggen. Een reeks moet uit minimum drie verschillende stenen bestaan. Alle stenen uit een reeks bevatten dezelfde kleur. Een andere manier van afleggen is minimum drie stenen met hetzelfde cijfer leggen, maar in dit geval moeten de stenen wel allemaal een andere kleur hebben.

Met de rijen die in het midden van de tafel liggen, mogen alle spelers schuiven. Zolang op het einde van de beurt alle rijen maar weer kloppen en ze uit minstens drie stenen bestaan.

De spelers mogen tijdens hun beurt zo veel rummikub stenen afleggen dan ze kwijt kunnen.  Er is echter wel een speciale voorwaarde om de eerste keer af te leggen. Bij de eerste aflegbeurt moeten de spelers minstens een waarde van 30 op tafel leggen.

Wie niets kan afleggen, moet een steen bijtrekken. Dan is de volgende speler aan de beurt. Jokers kunnen voor alles gebruikt worden, maar tellen niet mee om in het begin aan waarde 30 te komen.

Wanneer er iemand al zijn stenen kwijt is, eindigt het spel Rummikub onmiddellijk. De andere spelers tellen nu hoeveel de waarde van hun resterende Rummikub stenen is. Dit zijn hun strafpunten. Op deze manier wordt bepaald wie de tweede, derde of vierde plaats verdient.

 Rummikub foto

Er zijn verschillende Rummikub spelletjes. De standaard versie is Rummikub: The Original Classic. Daarnaast is er ook nog een Rummikub die je ook met vijf of zes spelers kan spelen. Deze kan je terugvinden onder de Rummikub XP.

Omdat het Rummikub spel ook erg geliefd is bij oudere mensen, heeft Goliath ook een versie van het spel uitgebracht waarbij de cijfers op de stenen extra groot staan afgebeeld. Deze Rummikub versie heet Rummikub XXL. Als tegenpool voor de Rummikub XXL is er ook een heel kleine compacte versie van Rummikub. Dit is dan weer handig voor mee op reis te nemen.

Speciaal voor de kleinste spelers er een My Rummy Junior spel ontworpen. Zo kunnen kinderen vanaf 5 jaar al Rummikub spelen. De cijfers in dit Rummy spel gaan tot 6. Er staan leuke afbeeldingen bij zodat je gemakkelijk kan zien welke tegels bij dezelfde reeks horen. De spelregels zijn wat vereenvoudigd t.o.v. het originele spel.

Een leuk spelaccessoire voor de doorwinterde Rummikub speler is de schaakklok. Door een schaakklok te gebruiken, wordt het spel in tijd beperkt.  Dit kan een oplossing zijn voor spelers die anders maar blijven nadenken en zo het spelplezier van de anderen verpesten.

In welke versie je het dan ook speelt, Rummikub is en blijft een topspel!

Wil je Rummikub kopen? Spelmagazijn is een online speelgoedwinkel met alle leuke Rummikub spelletjes.
Ben je nog op zoek naar andere gezelschapsspellen, bekijk dan zeker ook de pagina met gezelschapsspellen eens.