Schoolspelletjes

Heel wat juffen en meesters vragen zich af welke leuke schoolspelletjes er allemaal zijn om in de klas te gebruiken. Met school spelletjes bedoelen we dan de echt educatieve spelen. Dit zijn gezelschapsspelletjes die zich toespitsen op een bepaald vakgebied.

We denken dan bijvoorbeeld aan het vakgebied lezen. Hier zijn de reeks van maan roos vis spellen zeer gekend. Ze zijn heel interessant omdat ze volledig aansluiten bij het leerplan en de woorden inoefenen die de kinderen kennen van in het maan roos vis systeem in de klas.

Maan roos vis Wie is de boef Maan roos vis Woordjeskwartet Maan roos vis Letterkwartet Maan roos vis Woordmemo

De Smart games lenen zich ook erg voor in de klas om het logisch denken te oefenen en te stimuleren. Een voordeel van de Smart games is dat de kinderen de denkpuzzels alleen en in stilte kunnen maken, waardoor deze educatieve spelen gemakkelijk ingezet kunnen worden voor kinderen die sneller klaar zijn met een werkje of taak. De opdrachten van de Smart games zijn oplopend in moeilijkheidsgraad. Dit maakt dat ze geschikt zijn voor alle kinderen. Het toepassingsgebied van de Smart spellen is dan ook erg uiteenlopend. Ze zijn een dankbaar hulpmiddel voor kinderen in het gewoon of buitengewoon onderwijs, maar worden ook vaak gebruikt door de zorgjuf en om extra uitdaging te geven aan hoogbegaafden.

IQ puzzel Penquins on ice Castle Logix

Ook voor kleuters zijn er heel wat toffe school spelletjes. Een allesomvattend kleuterspel is Knappe Koppen. Het Knappe Koppen spel is geschikt voor kinderen van 2 tot 5 jaar en bevat wel 150 verschillende vragen en opdrachtjes. Alle vakgebieden komen aan bod. De vragen en opdrachten van Knappe Koppen zijn superleuk en prikkelen de nieuwsgierigheid van kinderen. Enkele voorbeeldvragen zijn: Welk voorwerp wordt afgebeeld? Klap drie keer achter je rug in je handen. Maak je heel groot en ga op het puntje van je tenen staan. Bouw de toren na met de opgegeven stukken. Hoeveel jaar ben jij? Kijk eens heel boos. Trek een gekke bek. Er is ook een speciale Knappe koppen Tellen die zich volledig toespitst op het vakgebied wiskunde.

Knappe Koppen

Erg leuk, en al geschikt voor de allerkleinste kleuters, is het spel Bunny Boo van Smart games. Door het kleuterspel Bunny Boo te spelen krijgen de kinderen een initiatie met ruimtelijk denken. Ze gaan een afbeelding van een plat vlak nabouwen in 3D. Tijdens het bouwen leren ze de begrippen op, in, onder, naast, achter, voor, tussen etc. gebruiken en benoemen.

Bunny Boo

In de categorie kinderspelletjes 4 jaar zijn onderstaande school spelletjes erg leuk.

Camelot jr is een spel dat het logisch denken stimuleert bij kinderen vanaf 4 jaar. Het kind moet blokken stapelen zodat de ridder tot bij de prinses kan stappen zonder dat hij hiervoor gekke sprongen moet maken.

In het spel Zoom, ook gecategoriseerd in de groep kinderspelletjes 4 jaar, oefenen kinderen het gericht zoeken. Zoom bestaat uit drukke zoekplaten en een draaischijf. De wijzer van de draaischijf wijst een kenmerk aan bijvoorbeeld “een bril” en dan moeten alle spelers zoeken naar zoveel mogelijk brillen op de zoekplaat.

Spuzzle is een origineel puzzel spelletje onder de kinderspelletjes 4 jaar. Het is een combinatie tussen een gezelschapsspel en een puzzel. De spelers moeten zo snel mogelijk hun vijf verschillende puzzels afmaken. Een stapel kaarten in het midden van het spelbord bepaalt welke actie de kinderen mogen doen: een puzzelstuk aanleggen of een puzzelstuk wegleggen. Het kan ook zijn dat iedereen tezamen een stuk mag aanleggen.

Camelot Jr Zoom Spuzzle

 

In de categorie kinderspelletjes voor 5 jaar zijn er hele leuke tangoes beschikbaar: Animal tangoes, Objects Tangoes en People Tangoes. Alledrie deze school spelletjes zijn tangrammen, waardoor de kinderen een beter inzicht krijgen in vormen en figuren.

Objects Tangoes Animals Tangoes People Tangoes

Zandkastelen is dan weer een leuk spel onder de kinderspelletjes 5 jaar waarin de kinderen echt leren samen met elkaar spelen. Zandkastelen is een coöperatief spel waarbij ofwel iedereen wint, ofwel iedereen verliest. Dit is een spel waarbij je iedereen betrokken krijgt, ook de kleuters die nog geen of weinig spelervaring hebben opgedaan. Het thema spreekt kleuters erg aan: zon, water en zand.

Er is heel een ruime keuze aan school spelletjes. Bovenstaande is slechts een kleine selectie van wat er voorhanden is aan school spelletjes.

Bekijk ook de pagina rekenspelletjes, gezelschapsspelletjes, kloklezen en rekenen met geld om inspiratie op te doen en bruikbare tips te verzamelen.