Tangram

Tangram figuur 4 Tangram figuur 2   Tangram figuur 1  Tangram figuur 3

De Tangram is afkomstig uit China, waar het erg populair was in de 18e eeuw. Aan het begin van de 19e eeuw kwamen de tangram puzzels voor het eerst over in Europa.

Wat is een tangram?

In het Chinees wordt tangram Qi qiao ban genoemd, wat zeven ingenieuze stukjes betekent. En dat is meteen een goede omschrijving van het woord tangram.

Een tangram is eigenlijk een puzzel die uit zeven stukken bestaat. De stukken van een tangram zijn altijd de volgende: één vierkant, één parellellogram en vijf gelijkbenige driehoeken (drie verschillende groottes).

Tangram blauw Tangram kleuren

Door de zeven stukken van de tangram puzzel te draaien en anders tegen elkaar te passen, kan je ontzettend veel verschillende figuren maken. Je kan creatief te werk gaan en zelf ontwerpen bedenken. Maar meestal worden tangrammen omgekeerd gebruikt. Je neemt een opdrachtenboekje en probeert de figuren uit het boekje te reconstrueren. Je hebt hier telkens alle stukjes voor nodig.

Hieronder vindt je enkele tangrammen:

Tangrammen mensen

Een tangram puzzel is een goede denkoefening. Vaak worden tangram spellen in scholen gebruikt om het logisch denken bij de kinderen te stimuleren.

Meestal wordt een tangram door één speler gemaakt, maar er is natuurlijk niets op tegen om de oplossing samen met anderen te zoeken.

Tangram spellen

Soms worden de stukken van het tangram spel uit hout gemaakt, soms zijn ze van kunststof of foam. Hieronder vind je enkele voorbeelden van tangram spellen.

Het klassieke tangram spel

Tangram in een blikken doosje Tangram in een houten koffertje

Magnetische tangram spellen

Onderstaande spelletjes bevatten tangrammen in bepaalde thema's. Er zijn drie verschillende thema's: mensen, dieren en voorwerpen. Een voordeel van deze tangrammen is dat de stukjes op het boekje blijven kleven. Hierdoor zijn het handige spellen voor in de auto, voor op vakantie of voor in de klas.

People Tangoes Animals Tangoes Objects Tangoes

 

Groot tangram spel

Een tangram spel op groot formaat is Tangram Jr van Smart games. Dit spel bestaat uit een groot spelbord en zeven grote magnetische puzzelstukken. Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Tangoes Jr (Smart Games)

 

Tangram voor twee

Dit zijn competitieve tangram spellen waarin twee spelers het tegen elkaar op nemen. Ze proberen om ter snelst de opgegeven tangrammen te maken. Er is een Tangoes starter, bedoeld voor kinderen vanaf 5 jaar, en een Tangoes expert, bedoeld voor kinderen vanaf 7 jaar. 

Tangoes starter (5+) Tangoes expert (7+)