Ticket to Ride versus Ticket to Ride junior

Je vraagt je waarschijnlijk af wat nu de precieze verschillen zijn tussen de gezelschapsspellen Ticket to Ride Europe en Ticket to Ride Mijn Eerste Reis? Kort samengevat komt het erop neer dat het spelprincipe van beide Ticket to Ride spellen hetzelfde is, maar dat de spelregels van Ticket to Ride Mijn Eerste Reis eenvoudiger zijn. Ticket to Ride Mijn Eerste Reis is een afgeleid spel van Ticket to Ride Europe, maar dan een junior versie die al toegankelijk gemaakt is voor kinderen vanaf 6 jaar.

Beide Ticket to Ride spellen zijn erg leuk om te doen. Als we met vrienden onder elkaar spelen, dan halen we het Ticket to Ride Europe spel boven. In gezinsverband verkiezen we de Ticket to ride Junior (Mijn Eerste Reis) omdat ons gezin bestaat uit twee jonge kinderen (5 en 7 jaar).

Ik heb een tabel gemaakt met de verschilpunten tussen beide gezelschapsspellen. Ik hoop dat ik je hiermee kan helpen om beter te bepalen welke Ticket to Ride versie het meest geschikt is voor jou.

Ticket To Ride Europe

Ticket to Ride Mijn Eerste Reis

Ticket to Ride Europa spel Ticket To Ride Mijn Eerste Reis (junior versie Ticket to Ride)
vanaf 8 jaar vanaf 6 jaar
duurt 30 tot 60 minuten duurt 15 tot 30 minuten
2 tot 5 spelers 2 tot 4 spelers
gebruik van plaatsnamen gebruik van plaatsnamen + symbool
(voor gemak eerste lezertjes)
3 bestemmingskaarten tegelijk op hand 2 bestemmingskaarten tegelijk op hand
treinkaarten kiezen die open liggen
of blind van de stapel trekken (= strategische keuze)
treinkaarten blind van de stapel trekken
tunnels en stations geen tunnels en stations
bestemmingskaarten op hand van een speler kunnen niet meer weggelegd worden mogelijkheid tot het afleggen van bestemmingskaarten die niet meer uitgevoerd kunnen worden
puntentelling op basis van de lengte en de afgelegde routes en de al dan niet behaalde bestemmingskaarten eenvoudige puntentelling: wie de meeste bestemmingskaarten heeft, wint het spel
enkel de langste route krijgt een bonus er is een bonus voor iedere Oost-West verbinding

Ticket to Ride Mijn Eerste Reis is dus een Ticket to Ride die al geschikt is voor een jong publiek. Het spel is toegankelijker als het gewone Ticket to Ride spel en het spelbord is overzichtelijker.

Toch is deze Ticket to Ride voor kinderen al een "echt" spel. Ik bedoel hiermee dat er al stategische keuzes gemaakt dienen te worden. Er zijn meerdere dingen waar de spelers rekening mee moeten worden en er moet al wat gepland en vooruit gedacht worden. Het reikt een pak verder dan een groot deel kinderspellen waarbij gewoon pionnen voor- of achteruit verplaatst moeten worden afhankelijk van wat gedobbeld wordt. Je kan Ticket to Ride Junior (Mijn Eerste Reis) zien als een opstapje naar de betere gezelschapsspellen.