Dominospel

Een Dominospel is een legspel dat wordt gespeeld met langwerpige dominostenen. Een standaard dominospel bestaat uit 28 dominostenen. Op elke helft van de stenen staan ogen afgebeeld van 0 tot 6.

Spelregels Domino

Een spel Domino gaat als volgt. De spelers ontvangen een gelijk aantal dominostenen die geheim gehouden worden voor andere spelers. Wanneer een speler aan de beurt is, mag hij ergens een steen aanleggen. Hierbij moet het aantal ogen van de kant die tegen elkaar geschoven wordt, gelijk zijn. Wanneer hij niet kan aanleggen, moet hij een steen bijtrekken. Wie als eerste al zijn stenen kwijt raakt, wint het dominospel.

Domino voor alle leeftijden

Domino voor kleine kinderen
Voor jonge kinderen zijn er verschillende domino versies op de markt. De gemakkelijkste zijn de Kleurendomino en Domino Junior. Deze dominospellen zijn gemaakt voor kinderen die nog niet kunnen tellen.

Bij Kleurendomino moeten de kinderen kaartjes met dezelfde kleur tegen elkaar passen. Domino Junior is een beetje anders, want dit is een dominospel met prenten. Hier moeten de kinderen goed kijken naar de plaatjes en kunnen ze enkel kaartjes afleggen waarvan de prent overeenstemt met wat al op de tafel ligt.

Een wat meer origineel spel is Funny Domino. Bij deze variant op het Dominospel staan op elke kaart twee dieren afgebeeld. De speler die net aan beurt geweest is, bootst het geluid na van het dier dat ofwel aan het begin ofwel aan het einde van de ketting van dominostenen ligt. De speler die nu als eerste het dier herkent en zijn kaart op de juiste plaats aflegt, mag nu op zijn beurt ook een dierengeluid nadoen. Wie als eerste zijn kaarten kwijt is, wint het Funny Domino spel.

Domino Mexican Train: een familiespel
Mexican Train Domino is één van de populairste dominospellen ter wereld. In Canada en de USA is Mexican Train Domino, soms ook Dominoes Mexican Train genoemd, zelfs het meest gespeelde familiespel ooit!

Een spel Domino Mexican Train gaat als volgt. De spelers krijgen ook hier een gelijk aantal dominostenen aan het begin van het spel. De bedoeling is om zo veel mogelijk stenen kwijt te raken. Anders dan bij het gewone domino spel, wordt er nu vanuit het midden gestart en bouwt iedere speler verder aan zijn eigen rij. Wanneer een dominosteen gespeeld wordt die aan beide zijden hetzelfde aantal ogen bevat, krijgt de speler een extra beurt. Kan hij geen tweede steen meer aanleggen, dan wordt de laatste dominosteen dwars gelegd en moeten de volgende spelers eerst aan deze rij aanleggen voor ze weer kunnen verder spelen.

Er zijn verschillende Domino Mexican Train spellen beschikbaar. Een Domino Mexican Train Dubbel 12 spelletje bestaat uit 91 dominostenen, waaronder dertien dubbele d.w.z. dat op allebei de helften van de dominosteen hetzelfde aantal ogen staat.

Een Domino Mexican Train Dubbel 15 spel bestaat uit 136 stenen, waaronder 16 dubbele (van nul tot 15).

Een Domino Mexican Train Dubbel 18 spel bevat 190 stenen. Hier zitten 19 dubbele dominostenen bij (van nul tot 18).

Domino varianten

Triominos is een dominospel met een extra dimensie. Het wordt gespeeld met driehoekige dominostenen, wat het spel tactischer maakt.

Ook bij het dominospel Tastomino is het de bedoeling om een passend kaartje aan te leggen. Passend is de kaart wanneer de vorm van de zijkant overeenkomt. De spelers mogen echter niet kijken naar hun kaartjes, ze moeten eraan voelen. De kaartjes van iedere speler zitten in een zakje. Wanneer hij aan beurt is, mag hij er al voelend ééntje uitkiezen. Past de kaart, dan mag deze op tafel gelegd worden. Net zoals bij het klassieke dominospel wint bij Tastomino de persoon die het eerst zijn kaartjes heeft afgelegd.

Kortom, Domino is een zeer populair spel dat er in verschillende varianten en uitvoeringen bestaat. Er zijn heel wat Dominospellen beschikbaar voor zowel jong als oud.