We gaan er duurzaam tegenaan

Lotana is een kleine onderneming, toch hechten we een grote waarde aan duurzaam ondernemen. In ons bedrijf nemen we bewust actie om vervuiling te minimaliseren. Door onze ecologische voetafdruk te verkleinen, leveren we een positieve bijdrage aan onze omgeving.

gerecycleerd opvulpapier

100% gerecycleerd opvulpapier

ecologische tape Lotana

ecologische tape Lotana

Hieronder vind je informatie over meerdere duurzaamheidsinitiatieven van Lotana:

Verpakking

We verpakken onze producten in kartonnen dozen. Het formaat van de dozen wordt zo goed mogelijk aangepast aan het volume van de goederen. We vermijden lege ruimtes. Minder ‘lucht’ vervoeren, reduceert de CO2-uitstoot.

De plastic tape vervingen we door ecologische tape. Dit is een papieren tape met een lijm op basis van natuurlijke rubber. De tape kan perfect gerecycleerd worden, samen met de kartonnen doos.

Als vulmateriaal gebruiken we bruin opvulpapier (gemaakt van 100% gerecycleerd papier) en karton. Tref je plastic luchtkussens, plastic verstevigingshoekjes, noppenfolie of chips in je bestelling aan? Dan betreft dit opvulmateriaal dat we herbruikt hebben uit leveringen van leveranciers. Wij kopen zelf géén plastic vulmateriaal aan! Opnieuw gebruiken van materiaal blijft de beste recyclage.

Afval

Bij Lotana proberen we zo weinig mogelijk afval te maken. Wanneer we leveringen ontvangen, sorteren we de kartonnen dozen. Slechts een minderheid van de binnengekomen dozen belandt in de afvalcontainer. Stevige dozen die in goede staat zijn, herbruiken we voor zendingen naar klanten. Van de resterende dozen wordt nog een deel versneden tot verstevigingsmateriaal om randen en hoeken van producten te beschermen tijdens het transport.

Afval wordt gesorteerd in verschillende afvalbakken. Ook de doorzichtige wikkelfolie die rond de paletten zit, wordt in aparte zakken opgehaald zodat recyclage mogelijk is.

Beschadigde spel- en puzzeldozen krijgen op onze website een tweede kans in de categorie koopjes.

Transport

Hoewel uit studies blijkt dat e-commerce niet vervuilender is dan particulieren die winkels afrijden om hun goederen uit te kiezen, blijft vervoer toch een belasting voor het milieu.

We zijn dan ook blij dat onze verzendpartners aan het vergroenen zijn. Ze zetten in op alternatieve bezorgingen zoals elektrisch transport of op bezorgen per fiets. Hoe langer, hoe meer gaan ze naar CO2-neutrale verzendingen.

Zo bezorgt Bpost zijn pakketten in België CO2-neutraal sinds 1 juni 2022. Naast de inspanningen om uitstoot te reduceren, compenseren ze de CO2 die ze niet kunnen vermijden via een project dat bossen redt.

CO2-neutrale leveringen

Zelf raden wij aan om te laten leveren in pakketautomaten en afhaalpunten. Deze levermethode is milieubewuster omdat de pakketten naar een centraal afhaalpunt gaan. Je haalt ze zelf af wanneer gewenst. Zo heeft de vervoerder minder stops en komt hij nooit voor een gesloten deur te staan.

Retouren vermijden

We doen er alles aan om de productinfo op de website zo uitgebreid mogelijk te maken zodat klanten vooraf een duidelijk beeld krijgen van wat ze kopen.

We hebben er bewust voor gekozen om retours niet gratis te maken. Het is belangrijk dat iedereen nadenkt alvorens hij overgaat tot een aankoop. Om merkbare effecten op het milieu te krijgen, moeten alle betrokken partijen inspanningen leveren.

Verlichting

In ons magazijn werken de lichten met sensoren. Ze branden enkel wanneer iemand in de betreffende gang aan het werk is.

In ons kantoor maken we gebruik van zuinige LED panelen die tot 90% minder energie verbruiken dan gloeilampen.

Verwarming

Het magazijn is een enorme ruimte. Het zou ontzettend veel energie kosten om de hal iedere dag te verwarmen. Daarom hebben we ervoor gekozen om dit niet te doen en het magazijnwerk met een dikke trui uit te voeren.

Assortiment

Onze aankoper test regelmatig of er bij klanten een draagvlak is voor ecologische merken. Hierbij mag je denken aan:

- merken die het Eco Friendly label dragen zoals de Wooden City puzzles,
- merken die gerecycleerd papier en ecologische inkt gebruiken zoals Sassy,
– merken die kiezen voor een productie met duurzaam bamboe hout zoals HAPE,
– merken die opteren voor een verantwoorde productie zoals bijvoorbeeld Bioviva.

Puzzel eco friendly HAPE spel duurzaam bamboe

Wij zijn fier op ons huidige beleid van duurzaam ondernemen. Zo dragen we ons steentje bij aan het behoud van onze planeet.