Queen Games - Roll & Write

Queen Games
Filteren
Selectie verfijnen
Huidige filters
  1. Spelmechanisme
    Roll & Write

Roll & Write spellen zijn momenteel de populairste gezelschapsspelletjes bij spelers. Misschien ben je nog niet vertrouwd met de benaming Roll & Write games? Toch (her)ken je vast enkele speltitels met het Roll & Write spelmechanisme zoals o.a. Yahtzee, Keer op Keer, Qwixx of Clever.

Wat zijn Roll & Write spellen?

Roll & Write betekent letterlijk rol/dobbel en schrijf. Roll & Write spellen zijn dobbelspellen waarbij de spelers na een worp dobbelstenen uitkiezen en het resultaat ervan op hun scorevel of scorebordje schrijven.

De dobbelstenen kunnen ogen en/of tekens bevatten. Vaak is de kleur van de dobbelstenen ook relevant. Bij Roll & Write spellen gaat het erom telkens de combinatie van dobbelstenen te kiezen die voor jou de meeste punten oplevert.

Roll & Write spellen zijn meestal compacte spellen met eenvoudige spelregels en een korte spelduur. Daardoor lenen de spelletjes zich erg om mee op vakantie te nemen.

De groep van Roll & Write spellen kan je nog verder onderverdelen op basis van wat de spelers op hun scoreblaadjes schrijven.
1) Soms noteren de spelers getallen in vakjes. Voorbeeldspellen hiervan zijn Trek 12, Geven en Nemen, Twenty One, Chili Dice, Lost Cities; Roll & Write.

2) Bij andere Roll & Write spellen gaan de spelers vakjes aankruisen of doorhalen.
Voorbeelden van zulke spellen zijn: Qwixx, Keer op keer, Rajas of the Ganges: The Dice Charmers, Zinga, Alles op 1 kaart, Alhambra Roll & Write, Anubixx en Dobbel Vouwen.

3) In plaats van schrijven, kan het ook zijn dat de spelers iets op hun scoreblaadje gaan tekenen (een landschap, een symbool, een verbinding,...). Voorbeelden van dergelijke Roll & Write spellen zijn RailRoad Ink en Ka Pai.

4) Sommige spellen zijn een combinatie van bovenstaande. Denk dan bijvoorbeeld aan de spelletjes Clever en Biblios – Quill and Parchment.

De 5 beste Roll & Write spellen

  1. Clever
  2. Keer op Keer
  3. Zinga
  4. Qwixx
  5. Trek 12