Rekenspelletjes

Waarom rekenspelletjes spelen?

Rekenspelletjes spelen is voor kinderen de leukste manier die er bestaat om het rekenen in te oefenen. Tijdens spelmomenten staat plezier voorop en voelen kinderen zich goed en ontspannen. Dat is de beste sfeer om dingen bij te leren. Daarom dat rekenspelletjes zich ook ideaal lenen voor in de klas. Ze doorbreken even de ernst van het leren en nemen de kinderen mee naar een wereld van spel en plezier.

Tel- en hoofdrekenspelletjes

Rekenspelletjes stimuleren kinderen tijdens het spel. Het is niet meer rekenen om te rekenen, maar bij het spel is alles mooi ingekleed en is er een leuk doel aan het rekenen verbonden. Bij het spel Balletjes in de soep bijvoorbeeld, moeten de kinderen niet gewoon tot vijf tellen. Nee, ze tellen met het doel van hun soepkommetje van het juiste aantal balletjes te voorzien. Bij Balletjes in de soep worden ook aandachtig kijken en vergelijken ingeoefend.

Een ander goed ingekleed telspelletje is Granny Apples. Hier worden acht halve appels geschud in een dobbelbeker en op tafel gegooid. De kinderen moeten zo snel mogelijk tellen welke waarde de worp voorstelt. Bolle appelkanten tellen voor één, appels met een klokhuis naar boven tellen voor een half. Maar zo simpel is het niet, want er is ook een appel met een worm, een vogel en een appeltaart. Als de worm zichtbaar is in de worp, moet je één van het totaal aftrekken (de worm eet de appel op). Als de appeltaart getoond wordt, moet je twee aftrekken van het totaal (voor appeltaart heb je twee appels nodig). In het geval dat er zowel een vogel als een worm is, dan moet er niets afgetrokken worden (de vogel eet de worm op). In dit rekenspelletje oefenen kinderen optellen, aftrekken en splitsen. Omdat het tegen elkaar gespeeld wordt en snelheid erg belangrijk is, zullen de kinderen in dit rekenspelletjes in heel wat gevallen de waarde van de worp schatten in plaats van effectief te gaan tellen.

Ook in het rekenspelletje Mix Match komt hoofdrekenen aan bod. Er liggen vijf kaarten in het midden van de tafel. Op elke kaart staan twee getallen. Er worden twee dobbelstenen geworpen (met hogere waardes dan een gewone dobbelsteen). Nu moeten de spelers zo snel mogelijk het getal bekomen dat gedobbeld werd door de cijfers op de kaarten te gebruiken. Je mag de cijfers hiervoor optellen, aftrekken, delen en/of vermenigvuldigen. Wie er als eerste in slaagt, wint alle kaarten waarvan hij cijfers gebruikt heeft.

Zelfstandig werken met rekenspelletjes

Ook voor erg jonge kinderen zijn er al heel wat leuke rekenspelletjes. De plastic koffer Ik leer getallen reeksen is een koffer vol rekenspelletjes die al geschikt zijn voor kinderen vanaf 3 jaar. De spelletjes sluiten erg aan bij de belevingswereld van de kleuters en vormen een eerste initiatie met de wiskunde. De kleuters kunnen zelf controleren of de oplossing juist is, want elk stukje heeft een eigen vorm. Past het stukje op de opdrachtkaart, dan is de uitkomst juist.

Een ander manier waarbij kinderen zelfstandig kunnen werken met rekenspelletjes is Mini Loco. Je hebt enkel een Mini Loco basisdoos nodig en die kan je gebruiken voor alle verschillende boekjes. De boekjes bevatten leuke en leerzame spelletjes. Dankzij het systeem van zelfcontrole kunnen kinderen de opdrachten volledig zelfstandig afwerken. Zo heb je het boekje Ik leer tellen en Ik kan tellen. Je hebt dan opdrachten zoals Welk getal ontbreekt, Hoeveel is dit samen en Welke sleutel past? De doelgroep van deze boekjes zijn kinderen van 4 tot 6 jaar. Het Mini Loco boekje Van aantal naar getal bevat basisrekenoefeningen voor kinderen van 5 tot 6 jaar zoals Wat is even groot en Van welke dingen zijn er minder?
Het Mini Loco boekje Vorm en positie bevat rekenspelletjes voor kinderen van 6 tot 8 jaar. De spelletjes helpen de kinderen hun ruimtelijk inzicht te verbeteren.

De Mini Loco rekenspelletjes zijn bedoeld voor kinderen tussen 4 en 8 jaar. Speciaal voor kinderen vanaf 2 jaar is er Bambino Loco. Ook dit werkt volgens hetzelfde systeem. Je hebt een Bambino Loco basisdoos nodig die je kan combineren met de verschillende boekjes. Zo heb je van Bambino Loco hele leuke thema boekjes zoals van Nijntje, Dikkie Dik en Muis. In de Bambino Loco boekjes vind je leuke concentratie- en ontwikkelingsspelletjes voor kinderen, waaronder ook een heel deel rekenspelletjes (of beter gezegd spelletjes als voorbereiding op het echte rekenen).

Met hetzelfde principe als Mini Loco en Bambino Loco, is er ook aangepast spelmateriaal voor kinderen tussen 7 en 12 jaar nl. Maxi Loco. Ook hier heb je een basisdoos, dit keer met 24 genummerde blokjes, waar alle Maxi Loco boekjes samen mee gebruikt kunnen worden. Hieronder vind je enkele voorbeelden van Maxi Loco spelmateriaal.

Andere goede rekenspelletjes met zelfcontrole zijn de Tridio spellen. Zo heb je o.a. het spel Tridio What's Next waarmee kinderen vanaf 4 jaar op een speelse manier logische reeksen leren kennen. Er worden telkens een aantal vormen in bepaalde kleuren opgegeven. De kinderen moeten de rij dan afmaken door te bedenken hoe de volgende figuur er zal uitzien. Hierbij een voorbeeldje van een opdracht: zwarte driehoek, groene driehoek, witte driehoek, zwarte driehoek, groene driehoek,(?). Het spel Tridio What's Next is een goede IQ training voor kinderen.

Uit de Tridio reeks heb je ook spellen die het ruimtelijk inzicht bevorderen zoals Tridio Moving Cubes (vanaf 6 jaar), Tridio (vanaf 8 jaar) en Tridio Twist (vanaf 8 jaar). Deze Tridio spellen werken met kubussen. De kubussen moeten juist op en naast mekaar geplaatst worden zodat de kleuren van de boven- en zijaanzichten overeen komen met de opgave.

Malle getallen

Erg leuk zijn ook de Malle getallen rekenspelletjes. Dit zijn kwartetspelletjes waarmee de kaarten van de anderen gewonnen worden door de juiste uitkomst te geven op rekenvraag. De oplossing kan gecontroleerd worden met de magische enveloppe van de tovenaar. Van de Malle getallen reeks bestaat: optellen en aftrekken tot 20, optellen en aftrekken tot 100, optellen en aftrekken tot 1000, delen, vermenigvuldigen en metend rekenen.

Andere rekenspelletjes die de moeite waard zijn

In Het Grote Rekenspel van Thuisbasis (Plantyn) komen de verschillende rekenonderdelen aan bod. Het is een vraag- en antwoordspel met vragen over bewerkingen, getallenkennis, metend rekenen, meetkunde en meten. Dit rekenspelletje is al geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, maar bevat vragen in vijf verschillende niveaus zodat het ook voor oudere kinderen nog uitdaging biedt. Niet enkel kennis, maar ook strategie is ook erg belangrijk in Het Grote Rekenspel.

Happy Farm is een kinderspel waarbij de kinderen leren tellen en ruilen. Ze verzamelen dieren tijdens het spel. Telkens ze op een boerderij komen, mogen ze een set dieren ruilen voor een dier met een hogere waarde. Hanen kunnen geruild worden voor een varken, varkens voor een koe en een koe voor een tractor. De bedoeling is om zo snel mogelijk de tractor bemachtigen.

Ruimtelijk inzicht bevorderen

Een origineel spel om het ruimtelijk inzicht te bevorderen bij kinderen is Vlotte vrienden. De dieren van de dierentuin willen gaan varen, maar is het vlot wel groot genoeg? Elke ronde wordt een vlot op tafel gelegd. De vloten hebben allemaal een verschillende vorm en grootte. Daarna worden er tien dierenkaarten omgedraaid. Nu moeten de kinderen proberen in te schatten of alle dieren wel of niet in het vlot passen. Ze controleren de oplossing zelf door te passen en te meten met houten dieren.

En wie kent het Tangram spel niet? Door kinderen tangrammen te laten maken, laat je ze nadenken over vormen zodat ze hun ruimtelijk inzicht in het platte vlak bevorderen.

Er is dus heel wat variatie in rekenspelletjes. Voor thuis of in de klas, er is voor ieder wat wils. Aarzel niet ons te contacteren indien u nog vragen heeft.
Je kan ook de pagina kloklezen en gezelschapsspelletjes bekijken om inspiratie op te doen.

Rekenspelletjes