Veelgestelde vragen over Ticket to Ride van Days of Wonder

Ticket to ride gezelschapsspel

bordspel Ticket to Ride

Ticket to Ride Europe spel

bordspel Ticket to Ride Europe

Wat is het basisspel van Ticket to Ride?

Zowel 'Ticket to Ride' als 'Ticket to Ride Europe' zijn een Ticket to Ride basisspel.

Wat is het verschil tussen Ticket to Ride en Ticket to ride Europe?

Het spelmechanisme van beide Ticket to Ride spellen is hetzelfde. De spelers verzamelen kaartencombinaties die ze afleggen om een spoorwegverbinding te maken tussen steden. Als ze de steden verbinden die op hun opdrachtkaarten staan, verdienen ze er punten voor.

Het belangrijkste verschilpunt tussen beide spellen is dat je het spel Ticket to Ride op een spelbord speelt met de kaart van Amerika en het spel Ticket to Ride Europe speel je op een bord met een kaart van Europa. Bij het gewone Ticket to Ride spel maak je dus spoorverbindingen tussen grote steden in de VS en bij Ticket to Ride Europe zijn het routes tussen Europese steden.

Ticket to Ride is eigenlijk het oorspronkelijke spel. Ticket to Ride Europe is een latere versie met wat kleine extra's t.o.v. het gewone Ticket to Ride spel. 

Hieronder vind je in detail wat, buiten het spelbord, de verschilpunten tussen beide Ticket to Ride spellen zijn:

Wat Ticket to Ride Europe extra heeft t.o.v. het gewone Ticket to Ride spel is dat je ook stationnetjes op het bord kan zetten om een spoorverbinding van een tegenstander te gebruiken. Dit is een hulpmiddel voor als je ziet dat je zelf niet meer tot in een bepaalde stad geraakt. Gebruik je jouw stationnetjes niet, dan leveren ze op het einde van het spel nog punten op.

Ticket to Ride Europe heeft ook “tunnels”. Dit zijn routes door de bergen waarvoor de speler op voorhand niet weet hoeveel treinkaarten hij ervoor moet betalen. Hij betaalt het normale aantal treinkaarten plus eventueel nog een tax. Deze tax wordt bepaald door de drie bovenste kaarten van de stapel op te draaien. Voor iedere treinkaart die de kleur van de route heeft, moet de speler een extra kaart van die kleur afleggen. Routes met een tunnel worden op het spelbord aangeduid met een extra dikke zwarte rond rond de vakjes.

Bij Ticket to Ride Europe kan je ook met een veerboot over het water. Op zich is dit geen echte verandering aan het spel. Je moet alleen voor de veerboot routes altijd minstens één, soms twee, treinkaarten met een locomotief afgeven.

Aan het eind van het spel Ticket to Ride Europe krijgt de speler met de langste aaneengesloten route een bonus van 10 punten.

Welke Ticket to Ride is het leukst?

Ticket to Ride Europe is leuker dan Ticket to Ride omdat je tunnels, veerboten en stationnetjes hebt bij dit spel. Bovendien speel je Ticket to Ride Europe op een spelbord waarvan je de steden kent.

Ticket to Ride versus de uitbreidingen? 
Welke uitbreiding bij welk basisspel?

Er zijn momenteel acht verschillende map Collections: 
Ticket to Ride Asia,
Ticket to Ride India,
Ticket to Ride Heart of Africa,
Ticket to Ride Nederland en 
Ticket to Ride United Kingdom,
Ticket to Ride France & Old West,
Ticket to Ride Polska,
Ticket to Ride Japan & Italy.
 

Bovenstaande uitbreidingen bevatten nieuwe spelborden en nieuwe bestemmingstickets. Het maakt niet uit of je het gewone basisspel Ticket to Ride of het Ticket to Ride Europe spel in bezit hebt. Je neemt gewoon uit één van de twee spellen de treintjes en de treinkaarten en dan kan je de Map Collections spelen. 

Ticket to Ride Europe 15th Anniversary is ook een basisspel van Ticket to Ride, maar doordat het spelmateriaal groter is dan bij de andere Ticket to Ride spellen, kan Ticket to Ride Europe 15th Anniversary niet gecombineerd worden met uitbreidingen.

Ticket to Ride Orient Express is een mini uitbreiding die je enkel kan combineren met Ticket to Ride Europe. Deze mini uitbreiding bevat nieuwe bestemmingstickets voor het spel om wat meer afwisseling te brengen in de routes.

Ticket to Ride 1912 is een uitbreiding die je enkel kan combineren met Ticket to Ride Europe. 1912 voegt bestemmingstickets, magazijnen en depots toe aan het spel Ticket to Ride Europe.

Ticket to Ride 1910 is een uitbreiding die je enkel kan combineren met het spel Ticket to Ride. Deze uitbreiding voegt bestemmingstickets en een bonuskaart toe aan het spel.

Bekijk alle Ticket to Ride spellen en uitbreidingen die beschikbaar zijn.