Gezelschapsspellen Top 10 van 2023

Gezelschapsspellen Top 10 van 2023

Gezelschapsspellen Top 10 van 2023

Kort bij de jaarwisseling is het altijd leuk om te evalueren. Wat was goed, wat kan beter? Daarnaast zijn we ook altijd razend benieuwd naar de speltitels die onze klanten het leukst vonden in het aanbod.

Op basis van onze verkoopcijfers kunnen we besluiten dat …

De 10 beste gezelschapsspellen van 2023 zijn:

1) Orbito

Orbito spel
2) Turing Machine

Turing Machine spel
3) Terraforming Mars

Terraforming Mars spel
4) Kleurenmonster
5) Heat
6) Colt Express
7) Brood & Bier
8) Kluster (Duo)
9) Wingspan Azië
10) Ticket to Ride Legacy: Legendes uit het Westen

De topspellen van 2023 uitgelicht

De spellen Heat en Terraforming Mars zagen al in de top 3 staan van vorig jaar. Kluster (Duo) en Wingspan Azië waren ons ook al bekend in de top 10 van 2022.

De zes nieuwkomers in de spellentop van 2023 zijn: Orbito, Turing Machine, Kleurenmonster, Colt Express, Brood & Bier en Ticket to Ride Legacy: Legendes uit het Westen.

Orbito

De nummer 1 was het razend populaire spel Orbito. Dit is een vier op een rij spel met een bewegend spelbord.

Orbito is een heel makkelijk te leren spel voor twee spelers. Je probeert vier knikkers van je kleur op een rij te krijgen. Iedere beurt (ver)plaats je een knikker. Daarna duw je op een knop waardoor alle knikkers een positie opschuiven.

Gezelschapsspellen Top 10 van 2023 1

Om dit spel te winnen, moet je flexibel denken! Een richtleeftijd voor het spel Orbito is 7+.

Turing Machine

Turing Machine is een origineel deductiespel. De spelers proberen als eerste een cijfercode te vinden. Hiervoor toetsen ze stellingen af zoals “het eerste cijfer is kleiner dan de andere cijfers” of “er zit geen drie in de code”. Door een ponskaart in een houder te steken, krijgen ze bevestiging (groene kleur) of ontkenning (rode kleur) van hun stelling.

Gezelschapsspellen Top 10 van 2023 2

Het lijkt een beetje retro (zoals in een analoge computer), maar het ponskaartensysteem geeft het spel echt een ongeziene originaliteit. Een richtleeftijd voor het spel Turing Machine is 12+.

Kleurenmonster

Kleurenmonster is een educatief spel voor kleuters. Het spel is gebaseerd op het kinderboek De kleur van emoties. Dat is meteen waarover het spel gaat: over emoties.

Kleurenmonster spel Bordspel Kleurenmonster

De kinderen leren de gevoelens van het monster herkennen en een plek geven. Een handig hulpmiddel in de kleuterklas om gevoelens bespreekbaar te maken. Een richtleeftijd voor het spel Kleurenmonster is 4+.

Colt Express

Colt Express is al een spel van 2014. Dat het spel in onze top 10 staat, toont aan dat dit pareltje niet vergeten mag worden.

In het spel Colt Express mag je zelf de schurk uithangen. Je gaat een trein beroven. Jaag je eigen ambities na om rijk te worden. Spaar de andere spelers niet.

In plaats van een spelbord heb je een 3D trein waarop iedereen zich verplaatst. Een grote troef van het spel Colt Express is dat je het met zes spelers kan spelen. De richtleeftijd is 10+.

Colt Express Colt Express trein

Brood & Bier

Brood & Bier is een van de beste spellen voor twee spelers. In dit spel zoek je een goede balans tussen de verkoop van brood en bier. Er zijn vruchtbare en magere jaren.

Door handkaarten te spelen, oogst je grondstoffen, verbeter je jouw dorp en verkoop je goederen. Omdat de handkaarten doorgegeven worden, is er veel interactie in dit tweepersoonsspel. Een richtleeftijd voor Brood & Bier is 10+.

Brood en Bier spel Spel voor twee Brood & Bier

Ticket to Ride Legacy: Legendes uit het Westen

In het spel Ticket to Ride Legacy: Legendes uit het Westen leid je een Noord-Amerikaanse spoorwegmaatschappij. Je legt treinroutes, ontwikkelt vaardigheden en voltooit opdrachten.

Ticket to Ride Legendes uit het Westen

Het spel is een campagne. Naarmate het verhaal vordert, open je doosjes met nieuw spelmateriaal en worden de spelregels licht aangepast. Zo komen er telkens nieuwe strategische mogelijkheden bij. Het eindspel blijft herspeelbaar. Een richtleeftijd voor dit Ticket to Ride spel is 10+.

De beste gezelschapsspellen kopen

Hopelijk was deze gezelschapsspellen top een bron van inspiratie voor jou. Uiteraard zijn deze spellen te koop bij Lotana.

Gezien hun populariteit, zijn sommige van de spellen momenteel niet op voorraad. Zodra ze weer beschikbaar zijn bij de uitgevers, zal je ze opnieuw in onze webshop aantreffen.

Wij wensen jullie veel spelplezier!