Rolling Realms - review

Rolling Realms - review

Toen de eerste Corona-golf gestart was, en mensen verplicht in lockdown moesten, waren er vele mensen die zich van hun creatieve kant lieten zien. Zo ook Jamey Stegmaier, die een roll-and-write spel had ontwikkeld om via Facebook Live te spelen. Omdat er zoveel vraag was door de spelers om hier een fysieke versie van te maken, zag deze Rolling Realms het levenslicht.

De spelers nemen het tegen elkaar op in 3 rondes die telkens uit 9 beurten bestaat. De bedoeling is om zoveel mogelijk sterren te verzamelen. Elke speler krijgt een identieke set van 11 kaarten waarop met de bijgeleverde stiften kan geschreven worden. Voor iedereen is een overzichtskaartje en een grondstoffenkaartje voorzien, eveneens beschrijfbaar. De spelers schudden hun kaarten en de startspeler trekt er 3 die open voor hem op tafel komen te liggen. De andere spelers kiezen dezelfde kaarten uit hun stapel en leggen dit ook voor hen neer.

Iemand dobbelt met de 2 enorme dobbelstenen. De 2 waardes van de dobbelstenen worden bij iedereen op het overzichtskaartje genoteerd. De spelers mogen nu een dobbelsteen toewijzen aan 1 van de 3 kaarten, terwijl de andere dobbelsteen wordt toegewezen aan een andere kaart. Wat je met die toegewezen dobbelsteen kunt doen, is bij elke kaart verschillend. Meestal kan je de waarde in een vakje noteren, of iets afkruisen.

Soms kan je grondstoffen vrijspelen, zoals hartjes, geldstukken of pompoenen. Die noteer je door op je grondstoffenkaart cirkels te zetten. Op eender welk moment kan je beslissen om de grondstoffen te doorstrepen om ze te gebruiken. Op die manier kan je een dobbelsteen virtueel van waarde doen veranderen. Dit is dan enkel voor jezelf geldig. Of je kan een extra virtuele dobbelsteen bijverdienen, die je dan op je 3e kaart kan gebruiken. Dit proces blijf je 9 keer herhalen.

Na een eerste ronde is er een puntentelling. Het aantal sterren die je hebt kunnen aanduiden op de kaarten tellen allen voor 1 punt. Elke grondstof die je niet gebruikt hebt, telt voor 0.1 punt. Noteer je punten onder ronde 1, en daarna wis je alle kaarten terug uit, inclusief je overzichtskaart en grondstoffenkaart. De volgende speler mag nu 3 andere kaarten uit zijn stapel trekken, en de andere spelers kiezen weer dezelfde 3 kaarten om voor zich te leggen. Dit herhaal je 3 keer om uiteindelijk de eindscore te kennen.

Rolling Realms heeft een erg hoge herspeelbaarheid. Door de kaarten te schudden heb je telkens vele mogelijke combinaties van 3 kaarten die voor de spelers komen te liggen. Elke kaart kan je als een soort van minigame beschouwen. Een leuk weetje is dat elke kaart een spel voorstelt uit de cataloog van Stonemaier Games. Voor de eenzame speler is er een solo variant voorzien waarbij een mini-golfparcours moet worden afgelegd.

 

Review van 'Rolling Realms' door EP/KV (uit het clubblad 'Het Geel Pionneke', jaargang 14 - nummer 205)

Rolling Realms is te koop bij Lotana. Klik hier om te bestellen.